A fűző betörése

Betores lilaHa már pénzt áldoz egy ilyen különleges ruhadarabra, akkor biztosan szeretné, hogy sokáig ruhatára része maradjon. Éppen ezért kérjük, hogy tartsa be az alábbi tanácsokat az acélmerevítéses fűzők viselésével kapcsolatban.

Acélmerevítős fűzők esetében, hasonlóan egy cipőhöz, a fűzőt be kell törni. Kifejezetten szem előtt kell tartani a betörését az alakformáló acélmerevítéses fűzőknek, ha a fűzővel nagymértékű karcsúsítást (10 cm) szeretne majd végezni és rendszeres, akár mindennapi használatra akarja viselni a fűzőt.

Miért fontos betörni egy fűzőt a rendszeres viselés előtt? Azért, mert így fog majd szépen állni a fűző és a fokozatos betörésnek köszönhetően gyakorlatilag egy örökös ruhadarabra tesz szert. Amikor először felvesz egy acélmerevítéses fűzőt, akkor az még merev, viszonylag rugalmatlan, hiszen nemrég került ki a varrodából. Az is előfordulhat, hogy kissé el fog állni mellben és csípőnél a fűző. Ennek oka pedig, hogy még nincs betörve, „kemények” a merevítői, hiszen még soha nem viselték. A fűző betörése pont azt a célt szolgálja, hogy a merevítők flexibilisebbek legyenek, gyorsabban idomuljanak a viselő alakjához illetve a fűző anyaga is egyenletesen nyúljon.

Ha az acélmerevítéses fűzőt nem töri be és idő előtt erősen befűzi, akkor az anyag sérülhet. Az erős befűzés következtében az egyes panelekben az anyag eltérően nyúlik és ez a fűző deformálódását okozhatja. Szintén sérülhet a kapocsrész is a hirtelen nagy befűzéstől. Ha első acélmerevítős fűzőjét vásárolja, akkor pedig az Ön testének is hozzá kell szoknia a fűző viseléséhez. A betörés alatt a fűző hozzánk idomul, a kezdetben merev acélmerevítők „bejáratódnak”, rugalmasabbak lesznek és befűzéskor szépen a testhez idomulnak. A betörést követően már bátran viselheti akár minden nap a fűzőt.

Általános szabályként a következőt ajánlom egy új fűző betörésénél:

  • Minden nap viselje a fűzőt otthon 2 órát, 2 héten keresztül. A befűzés a betörés alatt a testméretéhez képest ne legyen több, mint 5 cm.
  • Ha gyorsabban szeretné betörni a fűzőt, akkor 1 hét alatt is megteheti. Ekkor 2 órát viselje délelőtt és 2 órát délután a fűzőt (semmiképp sem egyszerre folyamatosan 4 órát!). A befűzés nagysága ekkor se haladja meg a testméretéhez képest max. 5 cm.

Tudjuk, hogy a 2 vagy 1 hét a fűző betörésére hosszú időnek tűnik, de megéri a ráfordítást. Gyakran előfordul, hogy a Vevőink sürgősen rendelnek, mert valamilyen neves alkalomra szeretnék felvenni a fűzőt. Ilyenkor sokszor nincs idő betörni. Ebben az esetben is mindenképpen viseld az alkalom előtt naponta 2x2 órát a fűzőt, hogy „összeszokjatok”. Tapasztalataink szerint a Vásárlók többsége nem az erős - 6-10 cm - befűzés híve és csak pár órára viseli a fűzőjét. Ha szorít az idő és nem lehet tökéletesen betörni a fűzőt, akkor is viselheti, de mindenképp tartsa szem előtt, hogy a nagyon erős befűzést lehetőleg mellőzni kell ilyenkor.

Latex derékformálók és divatfűzők esetében a betörés inkább a fűző viselésének megszokását jelenti, tehát mielőtt élesben viselné ajánlott otthon felhúzni párszor és fokozatosan hozzászokni a fűzőhöz.