A fazon

Fazon...avagy milyen szabású fűzőt válasszak?

Általánosságban elmondható, hogy ha sohasem viselt még fűzőt, akkor érdemes először derékfűzővel kezdeni, mivel kényelmesebbek és jobban kihasználhatóak. A derékfűzőknél tulajdonképpen csak a jó méretet kell kiválasztani, nem kell foglalkozni a problémásabb mellrésszel.

Divatfűzők

Mellett eltakaró divatfűzők

A divatfűzők három alap szabásminta szerint készülnek, de az egyes fazonok kissé eltérhetnek szabásban az eredetitől. A legtöbb divatfűző a szív íves szabást követi. Az íves mellvonal minden melltípushoz ajánlott, szépen megemeli és tartja a melleket. A második alapfazon az enyhén íves mellvonallal rendelkező szabás, szintén minden melltípusra jó, de kifejezetten nagyobb mellűeknek áll jól, mert a dekoltázs kevésbé hangsúlyozott. A harmadik szabás az egyenes mellvonalú vagy félmelles fűzők csoportja. Inkább nagy vagy normál mellméretre ajánlott.

A divatfűzők hossza általában 36-39 cm között mozog, a legtöbbjük 37-38 cm hosszú. A teljes hosszt a mellív csúcsától mérjük a fűző aljáig (lásd az acélmerevítős fűzőknél)! Figyelem ez a hossz nagyobb a szív íves szabásnál, mint az elől középen a kapcsoknál mért hossz! Hosszított fazon az általunk kínált divatfűzőknél nincs.

Mell alatti fűzők – derékfűzők

Praktikusak, mert jól kihasználhatóak, sokkal többféle variációban hordhatók, mint a teljes mellet eltakaró fűzők. Blúzzal vagy toppal kombinálva még nyáron is hordhatóak, a variációs lehetőségek száma végtelen.

Klasszikus derékfűző szabás esetén a hosszuk kb. 27 cm. létezik vállpántos változatuk is. Bármilyen testalkat esetében szépen állnak, kiemelik a derekat és a melleket. Pici mellű Hölgyeknek kimondottan ajánlottak, mert egy csinos toppal viselve jól kiemelik a mellet, optikailag nagyobbít. Fontos, hogy derékfűzőhöz mindenképpen viseljünk melltartót, mert a fűző szépen karcsúsítja a derekat és kiemeli a mellet, ami melltartó nélkül, ha nincs alátámasztva, csúnya lógó hatást kelthet.

Acélmerevítős fűzők

Mellet eltakaró fűzők

Acélmerevítős fűzőink mellrésze 3 alap szabásminta szerint készülhet és mindezeket kiegészítve további szabásminta variációk is léteznek. Mindenkinek ajánlható a klasszikus szív íves szabás, mely minden mellméretnél szép dekoltázst csinál. Nagyon kis mellméret esetén azonban elállhat a mellrész. A normál és a hosszú szív íves fűzők mellrésze között különbség, hogy a hosszított fűzők jobban felnyomják a melleket a normál szabásúhoz képest és a dekoltázs is mélyebb. Végül pedig a deep-cut szabást emeljük ki, ami nagyobb mellméret esetén áll szépen, mivel a fűző itt mélyebben dekoltált.

A fűző hosszát tekintve van a normál hosszal rendelkező szív íves szabású, mely elől kb. 37-39 cm. A szív íves hosszított fazon, mely 170 cm fölötti vagy hosszabb felsőtesttel rendelkező Hölgyeknek megfelelő választás, s hossza elől 44-46 cm. A deep-cut szabás megegyezik a normál hosszal, azaz 37-39 cm. Az Aster szabás kicsit hosszabb, 39-40 cm-es.

Mell alatti fűzők – derékfűzők

Ahogy a divatfűzőknél már említettem, egy derékfűző sokkal jobban kihasználható ruhadarab, mint a teljes mellet eltakaró fűző. Blúzokkal, topokkal, ruhákkal lehet különféleképpen kombinálni őket. Viselhetjük őket akár hétköznap is egy farmerrel és egy felsővel, de elegáns ünnepi alkalmakkor is pl. egy fekete ruha kiegészítőjeként.

Acélmerevítéses derékfűzőink háromféle szabással rendelhetőek, a normál (candy), hosszú, orchid és a curvy fazon. A hosszú fazont a 170 cm-nél magasabbaknak ajánljuk. A normál hosszúságú derékfűző elől 27cm, a hosszított kb. 33 cm. A curvy kifejezetten nagy derék és csípő méretkülönbség esetén jó. Hossza megegyezik a normál candy szabással. Az orchid fazon kissé hosszabb szabás. A derékfűzők kiemelik a derekat és a melleket. Pici mellű Hölgyeknek kimondottan ajánlottak, mert egy csinos toppal viselve jól kiemelik a mellet, optikailag nagyobbnak fognak tűnni.

Latex derékformálók

Három fazonban készülnek: normál, vállpántos, magashátú.

A vállpántos fazon esetében a vékony vállpánt rögzíti a fűzőt. A magashátú fazont akkor ajánljuk, ha a sima derékfűző szabás esetében a bőr kibuggyan hátul a felső szegésnél és ez nem esztétikus. A magas hátúnál ez a kibuggyanás nem jelentkezik.

További tippek: