Fűző anatómia

Ezen az oldalon szeretnénk bemutatni, hogyan épül fel egy fűző, milyen "alkatrészekből" áll össze ez a csodálatos ruhadarab.

Vegyük sorra először a fűzők felépítését általánosságban, majd utána pedig egy összehasonlító táblázatban nézzük meg a különbségeket a két fűzőtípus között.

Miből készül egy fűző?

1. Külső anyag. Ez határozza meg a fűző vizuális összhatását. A külső anyag, egy szép, mutatós, de erős kelme, mely többféle típusú lehet, de mindenképpen jó, ha erős, ellenálló anyagból készül a külső. Leggyakrabban használt anyagok a brokát (anyag szövésében mintás), a szatén (egyszínű), a taft (egyszínű) illetve a bársony. Az extrémebb stílus kedvelői gyakran választják a PVC-t vagy műbőrt külső anyagnak. A felsorolt három alapvető anyag közül a legerősebb a brokát, majd a taft, végül a szatén. A külső anyagok ma már leginkább szintetikus szálból szőtt kelmék, melyek teljesen megegyező hatást keltenek a valódi anyagokkal. A valódi brokát és szatén anyagok ára sajnos igen borsos, így az azokból készült fűzők árai már a legfelső árkategóriába (általában 100.000 Ft fölött) tartoznak. Gyakran előfordul, hogy a külső alapra csipke, fodor vagy más anyagrátét kerül tovább "fűszerezve" az összhatást.

2. Belső anyag. A fűzők bélésanyaga 100% pamut, legalábbis a több rétegből álló fűzőké (acélmerevítős fűzők). A pamut teszi lehetővé, hogy a bőr megfelelően szellőzzön viselés közben. A pamut jó nedvszívó képességével az izzadtságot is elvezeti a bőr felszínéről. A pamut bélés tehát a maximális komfortérzetet biztosítja fűzőviselés közben.

3. Köztes, erősítő anyagok. Az acélmerevítéses fűzőknél találhatók köztes anyagrészek a külső és a belső anyagok között, melyek erősítik a fűzőt, hogy tartós és ellenálló legyen, ne nyúljon meg a nagyobb igénybevétel hatására.

4. Derékszalag. Az acélmerevítős fűzők derékrészénél körben elhelyezkedő 2,5 cm széles szatén szalag. Feladata a derékrész megtartása, erősítése, hiszen ez a rész van kitéve a legnagyobb erőhatásnak, amikor befűzzük és viseljük a fűzőt. A derékszalag a szimpla acélmerevítős fűzőknél szemmel látható a belső oldalon, míg a komolyabb, több anyagrétegű alakformáló acélmerevítős (waist training) fűzők esetében a pamut bélés alatt van, így nem látható.

5. Merevítők. Elérkeztünk a fűzők gerincét képező merevítőkhöz. A divatfűzőkben műanyag merevítők Spiralmerevitotalálhatók, melyek flexibilisek, könnyűek, így maguk a fűzők is könnyűek, kényelmesebbek, de kevésbé ellenállóak, nem lehet velük erősen fűzni. Az acélmerevítős fűzőkben kétféle merevítés lehet, szimpla vagy dulpa spirál acélmerevítés (ún. waist training). A szimpla acélmerevítéses fűzőkben általában 12 db spirál acélmerevítő van, melyek egyesével vannak bevarrva. Ezek rugalmasak, jól tartanak, de nem annyira erősek, mint a dupla spirálos fűzők. A klasszikus dupla spirál acélmerevítős fűzőkben (waist training) kettesével találhatók az ellapított rugóhoz hasonlítható spirálmerevítők, összesen általában 24 db. A spirálmerevítők flexibilisek, de duplán varrva igen jó tartással bírnak. Ezek a fűzők a legkomolyabbak, ezekkel lehet a legerősebben fűzni.
A fűző merevítőket erős bélésvászon házba varrják bele.
További ismertető a merevítésről még itt >>

6. Hátpanel. A fűzőrész alatt található anyagdarab, mely a hát takarását hivatott szolgálni. Hatpanel A ringlisor egyik oldalára van csak hozzávarrva így akár vissza is hajtható. Általában elmondhatjuk, hogy jó ha rendelkezik egy fűző hátpanellel, főleg, ha acélmerevítős fűzőről beszélünk, hiszen legyen valaki akármilyen vékony az acélos fűző befűzésekor szinte minden esetben begyűrődik a bőr kis púpot alkotva, ami nem mindig esztétikus látvány.

7. Ringlisor. A divatfűzőknél nincs külön fémlap merevítés a ringlik körül, hanem az anyagba vannak belepréselve közvetlenül a ringlik. A komolyabb acélmerevítős fűzőknél speciális a ringliket erősítő lukacsos fémlap található, ez erősíti a fűzőrészt és védi az anyagot.

8. Fűzőkapocs. A fűzők klasszikusan fűzőkapoccsal záródnak elől, de ettől ma már van számos más  eltérő variáció is, mint pl. cippzár vagy rejtett kapcsok, stb. A klasszikus fűzőkapcsok erős fémlapra erősített szemből és a kapocsrészből állnak, melyek úgy vannak kiképezve, hogy amikor a fűzőkapcsot bekapcsoltuk, akkor hátrébb csúszik a szem a kapocsban, ami kisebb átmérőjű, így már nem lehet szétnyitni a kapcsokat. Ahhoz, hogy kinyithassuk ismét egymás felé, azaz közép irányba kell elmozgatni a szemeket.
KapocsA divatfűzők fűzőkapcsai sokkal flexibilisebb fémből készülnek, mint az acélmerevítős fűzők kapcsai, emiatt sérülékenyebbek.
Az első képen a hagyományos fűzőkapocs látható, a másodikon pedig különleges, nagy fűzőkapocs antik illetve ezüst színben.

9. Fűzőzsinór. A divatfűzőkben szaténszalag található a fűzőrészben, míg az acélmerevítős fűzőknél erős fűzőzsinór. Az acélmerevítős fűzőben is kicserélhető a zsinór szalagra, de ajánlott 2 cm széles szalagot használni, hogy ne használódjon el túl gyorsan és legyen tartása.

 

  DIVATFŰZŐ ACÉLMEREVÍTŐS FŰZŐ
 1. Külső anyag különféle anyag különféle anyag
 2. Köztes, erősítő anyagok nincs van
 3. Belső anyag nincs van, pamut bélés
Anyagrétegek száma jellemzően 1 réteg
esetleg 2 réteg
3 vagy 5 réteg
 4. Derékszalag nincs van, 2,5 cm széles szatén szalag
 5. Merevítők műanyag,
általában 10-14 db
rozsdamentes spirál acélmerevítők
(12 vagy 24 db)
 6. Hátpanel általában nincs,
ha van akkor kb. 11 cm széles
van, 17 cm széles
 7. Ringlisor anyagba préselve anyagba préselve vagy
speciális fűzőlemezzel erősített anyagba préselve
 8. Fűzőkapocs flexibilis fémlemezen ülő kapcsok erős acéllemezen ülő kapcsok
 9. Fűzőszalag 1 cm széles szatén szalag erős fűzőzsinór

 

Latex derékformálók

Nem véletlenül maradt a végére, ez a viszonylag új típus. Pár éve jelentek meg a piacon a latex derékformálók vagy másnéven sportfűzők. Ahogy nevük is mutatja igazából nem fűzők, mivel hátul nincsen fűzőrészük.Elsősorban mindennapos alakformáló használatra lettek kifejlesztve. Erősek, tartósak, de viselésük a mindennapokban praktikusabb, mint a hagyományos fűzőké. Nem kell őket hátul fűzni, elől állíthatók 3 francia-kapocssorral, így egyszerűen, gyorsan egyedül is könnyen felvehetők. Jól tartanak, mivel a latex anyag erős, ám rugalmas, így viszonylag jól lehet bennük végezni az általános mindennapi tevékenységet. A latex derékformálók 1 réteg speciális latex anyagból állnak, melynek belső felszíne pamut bevonatú, így az izzadtságot jól felszívja. Az anyagra merevítőházban általában 6-10 db spirál acélmerevítő van bevarrva, mely az erős tartást szolgálja.