Fűző tisztítása

Mosas lilaA divatfűzőket enyhén szappanos-vízes szivaccsal is át lehet törölni, majd öblíteni vízes szivaccsal. A kisebb foltokat így is ki lehet venni az anyagból. Bár a divatfűzőket a víz nem károsítja, a műanyag merevítők miatt, azért azt mégsem ajánlom, hogy a teljes fűzőt vízbe merítsük és kimosva tisztítsuk, mert az anyag deformálódhat illetve a kapcsok is károsodhatnak.

Az acélmerevítős fűzőknél szintén a kisebb foltokat vizes, enyhén szappanos szivaccsal lehet eltávolítani, azonban nagyobb területeket (pl. tenyérnyi) már ne nedvesítsen be. A merevítők nem rozsdásodnak, mert rozsdamentes acélból készülnek, azonban ezeknek a fűzőknek a több rétegű anyagkiképzése miatt nem ajánlott a vízzel való mosása. Jó megoldás még folttisztító spay-vel vagy kárpittisztító habbal próbálkozni és kidörzsölni a köszt az anyagból, de ebben az esetben mindenképpen végezzen anyagpróbát kevésbé látható helyen, nehogy a színt károsítsa a tisztítószer.

Javasolt a fűzőt akár minden használat után nedves ronggyal belül áttörölni, majd kiterítve szárítani, így megelőzhető az elkoszolódása.

Ha dohányfüstös vagy ételszagú a fűző próbálkozhat azzal, hogy kiteszi pár napra levegős helyre. Ha nem tudja így kiszellőztetni, akkor a vegytisztítás a megoldás. Ha tehát nagyon elkoszolódott vagy kellemetlen szagú a fűző, akkor a legegyszerűbb és legbiztonságosabb elvinni vegytisztításra, mely biztosan nem károsítja a fűzőt.

A latex derékformálókat kézzel, langyos mosószeres vízben ki lehet mosni, majd öblítés és kinyomkodás után kiterítve szárítani.